06-53903035 (Daam) of 06-36432258 (Elies) vreebroek@outlook.com

GEZONDE BODEM

 

 

ONZE WAARDEN

 

GEZONDE PLANTEN

GEZONDE DIEREN

OOG VOOR DE OMGEVING

 

GEZONDE BODEM

De bodem is het kostbaarste bezit van een boer en deze willen we graag in goede staat doorgeven aan de generaties na ons. Het bodemleven moeten we koesteren en verbeteren zodat onze bodem zorgt voor gezonde gewassen en voer voor onze dieren. We voeden de bodem en het bodemleven door de vaste mest uit te brengen op het land. Door het toepassen van klavers en kruiden zoals paardenbloem, smalle weegbree en cichorei proberen we onze bodemstructuur te behouden. Door het achterwege laten van kunstmest en chemie gecombineerd met minimale graslandvernieuwing worden de natuurlijke processen in de bodem gestimuleerd.

 

GEZONDE PLANTEN

Al onze groenten die we verbouwen zijn uitsluitend verkregen uit biologisch uitgangsmateriaal. Een deel van de groenten kweken we zelf op in onze kleine kas. Hierdoor kunnen we de planten in een groter stadium planten waardoor ze het onkruid voor zijn. Ook kunnen we hierdoor eerder beginnen met het opkweken van planten doordat het in de kas al warmer is dan buiten.

GEZONDE DIEREN

Gezondheid en welzijn van onze dieren staat bij ons centraal. Onze geiten zijn grazers en door ze veel te laten weiden kunnen ze hun natuurlijke gedrag vertonen. Doordat onze weilanden naast gras veel klaver en kruiden bevatten is het voer voor onze geiten extra gezond. Daarbij is al het voer voor onze dieren geteeld zonder kunstmest en chemie, dus puur natuur!

Onze koeien zijn van het ras MRIJ: Maas, Rijn Ijsselvee. Deze dieren zijn zeer geschikt voor een biologische bedrijfsvoering met weinig krachtvoer en veel weidegang. Het zijn makkelijke en sterke dieren met een goede vleesaanleg.

Onze varkens lopen dagelijks buiten, zij mogen genieten van gezonde, rijke bodemleven. Af en toe krijgen ze een nieuw stuk wat ze weer om mogen spitten. Hierdoor hebben ze, naast het voer dat wij ze geven, een gevarieerd dieet.

Onze kippen zijn uitstekende grazers, maar als ze te lang op een stuk lopen krabben ze het kaal. De kippen worden om de paar weken verplaatst, met hok en al! Hierdoor hebben ze iedere keer een vers groen stuk gras waar ze lekker hun gang kunnen gaan.

OOG VOOR DE OMGEVING

 

 

Ons bedrijf ligt tussen weilanden, hagen en bosjes in. Mede hierdoor is het belangrijk dat we oog blijven houden voor de omgeving. Want om ons heen leeft de natuur. Ree├źn, hazen, konijnen, patrijzen, fazanten maar ook veel insecten! Vooral de insecten zijn voor ons erg belangrijk, want veel van onze planten moeten bevrucht worden, en dat doen de insecten doordat ze overvliegen van de ene naar de andere plant. Als we gaan maaien laten we in ieder perceel een aantal stroken met lang gras staan. Dit gras, en de kruiden krijgen hierdoor de kans om te bloeien en trekt veel insecten aan. Ook voor hazen en andere kleine dieren is het een mooie schuilplek, als alle andere weilanden kaal gemaaid zijn.